Φτηνά πράματα, φτηνά μέσα!..

Κι όμως αυτοί πάντα θάβρουν κάποιον τρόπο για να σ’ ερεθίσουν! Έχουν ολάκερη αποθήκη τεχνασμάτων, για να σε κρατάν σε μόνιμη εξάρτηση, κι όταν ακόμα οι ώρες είναι για ανάπαψη!.. (Χτες δεν τα καθαρίσαμε τα όπλα; Ε, και σήμερα ξανά!.. Κι αν τελειώσαν γρήγορα, νάσου πάλι κείνο τ’ «- Όλοι εδώ»… Σου διαβάζουνε μια λίστα ονόματα καπεταναίων που πιάστηκαν ή ξέφυγαν! Να πάρει ο διάβολος, τι ενδιαφέρουν;.. Τάκης, Χρήστος, Βασίλης – ο ένας επίτροπος, ο άλλος υπεύθυνος, ο τρίτος αρχηγός συγκροτήματος. Ε, και; Αν δεν ήταν αυτοί δηλαδή, παρά ο Νίκος, ο Κώστας, ο Αστέρης, θ’ άλλαζε τίποτα;..)
Ύστερα την ώρα που χαρτόπαιζαν, και χρειάστηκε αγγαρεία για τις πατάτες, σένα πάλι στείλανε!.. Μα γιατί αμφέβαλλες; Πιο σεβαστό απ’ την πόκα τους το γράμμα σου, θαρρούσες;)
Αποθήκη ολάκερη από τεχνάσματα! Δεν πιάνει το ένα βγάζουν άλλο. Κ’ έχουν κ’ ένα τρόπο να ξεφεύγουν άμα τους στριμώχνεις! Κάτι στερεότυπες φράσεις, ψυχολογικά σοφές: «- Έλα, έλα˙ ας τα λούσα τώρα!»˙ ή μια επιφανειακή σοφιστεία, όσο για να φαντάξει τάχα με κάποιο περιεχόμενο, ή υψωμένη φωνή (που γι’ αυτό, ίσα ίσα, είναι υψωμένη: για να ακούγεται καυγατζίδικη ως τ’ αντίσκηνο του λοχαγού και να φοβάσαι συ την επέμβασή του!..) Πώς, διάβολο, τόση εμπειρία κατεξουσίασης μες σ’ αυτούς τους άξεστους, τους στούρνους; Μια τεχνική κατακυριάρχησης, λες κ’ είναι μαντρόσκυλα από ράτσα!.. Και τι πλούσια γκαρνταρόμπα! Τι ανεξάντλητη ποικιλία!.. Να το επιταχτικό της φωνής! Να η κατάπνιξη με τη γοργή απαρίθμηση παραλογισμών! Να το ήπιο – το εκβιαστικότατα ήπιο!.. (Κι όλα τούτα καταφέρνουν, εν τέλει, όσα το κύρος το αληθινό, η δικαιοσύνη η αδέκαστη, η λογική, δε θα κατάφερναν ποτέ τόσο καλά!..)
Φτηνά πράματα, φτηνά μέσα!.. Το φτηνό, ωστόσο, και το πρόστυχο είν’ ακριβώς τ’ αποτελεσματικότερα για τη συντριβή του ατομικού!..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου