Φευγάτε! (α’ μέρος)(Απρίλης 1941. Αλβανικό μέτωπο)
Το άλλο απόγευμα μας ήρθε – εντελώς αναπάντεχα – η είδηση πως φεύγουμε. Είδηση ήτανε, φήμη˙ όχι διαταγή –γιατί κανένας δεν ήξερε τι του γινόταν και πώς είχε διαδοθεί. Μας την έφερε ο Νίκος ο στρατιώτης μου, που ερχόταν λαχανιασμένος, βιαστικά, από κάτω. Δεν πιστεύαμε στην αρχή, δεν θέλαμε να πιστέψομε, γιατί ήταν και μια μεγάλη αναποδιά για μας, έτσι, που ακριβώς σήμερα το πρωί είχαμε δώσει, επιτέλους, για να ξεψειριάσουν λίγο, όλα μας τα ρούχα, ακόμη και τις κυλότες μας, σε μια δίπλα γυναίκα, να τα βάλει μπουγάδα.
Ντυθήκαμε όπως-όπως βιαστικά (είχαν πολύ ζόρι για να μπουν όλα τούτα τα μουσκεμένα ρούχα), στιβάξαμε γρήγορα όσα περισσεύανε στους σάκκους και τα σακκίδια, που σε λίγο άρχισαν να στάζουν, και τραβήξαμε αμέσως για κάτω. Απ’ όλες τις άλλες μεριές πλήθος άλλοι κατηφορίζανε κ’ ήτανε μια γενική αναστάτωση.
Είχε αρχίσει να ψιλοβρέχει. Ο στενός δρόμος που περνούσε ακριβώς μπρος στο Μάζι και που η μεριά του τραβούσε για την Κόνιτσα, κ’ η άλλη του ερχόταν απ’ τη Μέρτζανη, μυρμήγκιαζε από στρατιώτες κι αξιωματικούς που ’χαν φορτωθεί επάνω τους όλα τα πράματά τους, μ’ ακουμπισμένο μπρος στα πόδια τους ό,τι δε χωρούσε πια σε πλάτη και χέρια. Μια σύμπαγη βαβούρα ανέβαινε απ’ όλες μαζί τις ανάκατες ομιλίες, κι εδώ κι εκεί, μες απ’ όλη τούτη την πήχτρα, ξετινάζονταν ξάφνου, μοναχικές, κάτι παράτονες κραυγές, σαν βιαστικά καλέσματα. Τους βλέπαμε, ακόμη από ψηλά, να ’χουν ξεχειλίσει και στα δίπλα χωράφια, μ’ όλα τα βλέμματα στραμμένα κατά τη μεριά της Μέρτζανης.
Στα δυο πλάγια του δρόμου, δίπλα στα χαντάκια, και σε μεγάλο μάκρος, ήτανε στιβαγμένο σ’ ένα αφάνταστο μπέρδεμα ό,τι υλικό είχε κουβαληθεί απ’ το Μπαντλόνι: καρέκλες, μπάγκοι, τραπέζια, κασόνια, κιβώτια, γραφομηχανές, χάρτες, αρχεία, καζάνια, τοπογραφικά όργανα, μεγάλες κωνικές σκηνές σε μπόγους, τηλεφωνικές συσκευές, αδέσποτες κουβέρτες, τάβλες, τρίποδα, περισσέματα από ξυλεία – όλα καταπασαλειμένα και βουτημένα στη λάσπη, κι όλο να μουσκεύονται τώρα όλα και περισσότερο με τη βροχή που σταθερά δυνάμωνε.
Ρώταγε ο ένας τον άλλονε τι ξέρει. Κανείς δεν ήξερε τίποτε – μα κι ο καθένας είχε ακουστά πως φεύγουμε και γι’ αυτό βρισκότανε εδώ. Έτσι ο ένας με τον άλλο είχαμε ειδοποιηθεί. Πώς; Από ποιον; Κανείς πάλι δεν ήξερε – μα αν έρθουνε (όπως λένε) αυτοκίνητα να μας πάρουνε, πάντως θα ’ρθουνε απ’ τη Μέρτζανη˙ γι’ αυτό κοιτάμε κατά κει.
Απ’ τη μεριά της Κόνιτσας άρχισαν να καταφτάνουν και να περνούν με χίλια βάσανα ανάμεσα μας κάτι τμήματα ιππικού. Περνούσαν σε μονή γραμμή και τα καπούλια κ’ οι ουρές των αλόγων ήτανε πάνω στα μούτρα σου. Φαινόντουσαν κατακουρασμένα τ’ άλογα˙ οι ιππείς είχαν τα χάλια τους. «Πού πάτε, παιδιά. Για πού;», φωνάζανε ολοτρίγυρα οι φαντάροι και σηκώνανε τα χέρια για να τους προσέξει ο καβαλάρης. Μα εκείνοι μένανε μουγγοί, κοιτώντας τα δυο αυτιά του αλόγου τους, ή σηκώνανε, σεκλετισμένοι, τους ώμους.
Κι άξαφνα κάτι ασταμάτητα απανωτά κορναρίσματα ανοίξαμε ένα μεγάλο κενό γύρω από δυο αεροδυναμικές λιμουζίνες που ερχόντουσαν απ’ τη μεριά της Μέρτζανης, γιομάτες από άγνωστούς μας ανώτερους αξιωματικούς, που τα χρυσά γαλόνια τους στους ώμους τους και τα πηλίκια τους λαμπυρίζανε πίσω απ’ τα κρυστάλλινα τζάμια. Κόψανε για μια στιγμή τη φόρα τους, η πίσω πόρτα του πρώτου αυτοκινήτου άνοιξε απότομα κι ένας αξιωματικός, τόσο άψογα ντυμένος που λες και πήγαινε σε παράτα, πρόβαλε βιαστικά με το ’να πόδι στο μαρσπιέ:
«Βρε σεις!» ξελαρυγγιαζότανε με πάθος κουνώντας απειλητικά το χέρι του σε μας, «τι καθόστατε ακόμη εδώ! Φευγάτε γρήγορα! Οι Ιταλοί έρχονται! Θα σας πιάσουν όλους! –Φευγάτε!», ακουγόταν ακόμη η φωνή του κι όταν τον είχαμε χάσει απ’ τα μάτια μας.
Μια ιαχή σηκώθηκε απ’ όλο το συμπιεσμένο πλήθος, που δεν ήξερες τι σημαίνει, γιατί ο καθένας φώναζε ό,τι του κατέβαινε˙ ένα γενικό κυμάτισμα ανατάραξε όλον αυτό τον όγκο από ανθρώπινες ψυχές – μια μπρος, μια πίσω, μια πλάι – που ταλαντευότανε διστακτικός ακόμη, αναποφάσιστος, ακέφαλος – που ένιωθε άξαφνα μια φοβερή απομόνωση.
Άρχισε από κείνα τα τμήματα της Χωροφυλακής, που παρατώντας τα πάντα: τον οπλισμό τους, το υλικό τους, ως και τις κουβέρτες τους ακόμη, ανοίγανε βιαστικά δρόμο ανάμεσά μας με σπρωξιές, κι αμίλητοι, κάνοντας, για να μη τους πάρουμε χαμπάρι, πως βιάζονται για υπηρεσία – κι από κείνους τους άλλους, πάλι της Χωροφυλακής, που κόντευαν να μας τσαλαπατήσουν καβαλικεμένοι άμαθα σε κάτι άλογα χωρίς σέλα, που ποιος ξέρει πού τα ξετρύπωσαν, και γαντζωμένοι, για να μη μπατάρουν, πάνω στα μαλλιά του αλόγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου